Relou Sieraden

Onderhoud van sieraden

Sieraden zijn er om gedragen te worden. In het dragen verliezen sommige sieraden iets van hun schittering, terwijl andere er juist van gaan glanzen. Ringen en armbanden zijn bijvoorbeeld krasgevoeliger dan colliers en broches. Een sieraad dat bij aankoop geschuurd was, gaat na verloop van tijd steeds meer glimmen en een glimmend sieraad gaat steeds meer krassen. Sieraden hebben zorg nodig om schoon en mooi te blijven. Er zijn eenvoudige handelingen die een sieraad weer als nieuw laten schitteren.

Gouden sieraden
Deze gouden sieraden blijven mooi als ze af en toe in een zeepsopje gaan. De ideale samenstelling van dit huishoud sopje is;

 • 10 delen lauw water,
 • 1 deel ammoniak,
 • klein beetje afwasmiddel.

Borstel uw sieraad in het sopje voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel. Spoel het sieraad daarna af met lauw water en droog het met een vel keukenrol of een niet pluizende doek.

Zilveren sieraden
Hiervoor geldt: regelmatig met een zachte doek of zilverpoetsdoek zachtjes wrijven. De speciale zilverpoetsdoek verwijdert op een gemakkelijke wijze eventueel vuil en verkleuringen. Het is normaal dat zilver na enige tijd een donkere verkleuring toont. De invloed van de op de huid aanwezige vetstoffen en licht versnelt deze verkleuring. Bij een normale, periodieke reiniging met een zilverpoetsdoek is deze verkleuring niet blijvend.

Diamant
Diamanten kunnen dof worden door huidvet, zeep, gel of olie. Ze verliezen hun glans, terwijl juist die schittering, dat oneindige spel van licht, diamant zo onweerstaanbaar maakt. Maak in een kommetje een sopje klaar van:

 • 10 delen lauw water,
 • 1 deel ammoniak,
 • klein beetje afwasmiddel.

Borstel de diamant hierin voorzichtig schoon met een tandenborstel en spoel hem onder warm, stromend water af. Dep hem tot slot droog met een zachte, niet pluizende doek. Laat, als de steen in pootjes gezet is, eens per jaar de zetting controleren.

Kleurstenen
Sieraden die bezet zijn met kleurstenen zoals smaragd, robijn en saffier kunt u prima zelf schoonmaken met de hierboven genoemde methode. Maar niet alle edelstenen kunt u zelf reinigen. Stenen zoals opaal, camee of parels kunnen absoluut niet tegen zeep. Twijfelt u over de samenstelling van uw juwelen dan kunt u het best uw sieraden door een professional laten schoonmaken.

Parels
Parels leven op als ze zoveel mogelijk op de huid worden gedragen. Huidvet beschermt de parel en verhoogt de glans; het lijkt alsof ze er door worden gepolijst. Helaas zijn er ook stoffen die de zachte parelglans kunnen verminderen. Zuren zijn hier een voorbeeld van, maar ook transpiratie, cosmetica, haarlak en parfum kunnen parels beschadigen. Huishoudelijke zepen en schoonmaakmiddelen zijn funest voor de glans en kleur van de parel. Het lichaam produceert transpiratie, zelfs als de huid droog is, en dit bevat lichte zuren die langzaam het parelmoer aantasten. Met parels zwemmen in een zwembad moet vermeden worden, evenals langdurig zonnebaden. Pareljuwelen moeten als laatste worden omgedaan, na baden, gebruik van hairspray en cosmetica.
Als parels regelmatig gedragen worden is het raadzaam ze één of twee keer per jaar schoon te maken door ze 20 minuten in handwarm water met zachte zeep te weken. Daarna moeten ze minimaal 24 uur drogen. Laat een collier eens per jaar schoonmaken en nakijken door de goudsmid. Bij zeer regelmatig dragen is het voor de veiligheid aan te bevelen een collier elk jaar opnieuw te laten knopen.

Let bij parels op:

 • Niet in de afwas, bad of douche.
 • Niet dragen bij transpirerende arbeid of inspanning.
 • Niet in aanraking laten komen met cosmetica, parfum of haarspray.
 • Parels mogen nooit samen met andere juwelen worden opgeborgen ! Alhoewel parels sterk en taai zijn, kunnen ze gemakkelijk krassen !!
 • Vanwege het zachte oppervlak niet in aanraking laten komen met andere juwelen.
 • Na het dragen schoonmaken met een zachte doek.
 • Regelmatig dragen voorkomt uitdrogen.

Tips voor het behoud van uw sieraden:

 • Draag geen sieraden bij huishoudelijk of ruw werk en bij het sporten. Sieraden kunnen beschadigen door bepaalde schoonmaakmiddelen (chloor/zout) en door hard stoten.
 • Stel uw sieraden niet bloot aan fel zonlicht. Parels en kleurstenen zoals rozenkwarts kunnen daardoor verkleuren.
 • Make-up, haarlak en parfums bevatten stoffen die, als ze in aanraking komen met de goudlegeringen, vlekken kunnen veroorzaken op huid en kleding. Doe sieraden daarom pas op het laatst om.
 • Bewaar sieraden zoveel mogelijk op een schone, droge en zoveel mogelijk luchtdichte plaats, de beste manier om uw sieraden op te bergen is in speciale zachte juwelenzakjes of -doosjes.
 • Laat uw sieraden tenminste een keer per jaar nakijken. Uw sieraad wordt gecontroleerd op losse zettingen en tekenen van slijtage. Relou Sieraden zal uw sieraden behandelen zodat ze er weer als nieuw uit zien.

Als u uw sieraden met zorg behandelt zult u er vele jaren plezier van beleven.

Copyright © Relou Sieraden 2011 - 2021. Alle rechten voorbehouden.