Relou Sieraden

Edelstenen

Diamant is zuiver gekristalliseerde koolstof. Miljarden jaren geleden is deze koolstof diep in de aarde door grote druk en hitte gekristalliseerd. Diamant werd het eerst gevonden in Indië, ongeveer 2500 jaar geleden. De eerste diamantvondst in Zuid Afrika was pas aan het eind van de 19e eeuw. De voornaamste diamantlanden van dit ogenblik zijn Australië Zaïre, Botswana en Rusland. Zuid Afrika komt op de vijfde plaats. Het wordt meestal gevonden als octaëdervormige kristallen. Hoewel de diamantproductie in de afgelopen jaren is toegenomen, is er naar schatting in de loop van de geschiedenis in totaal slechts 500 ton diamant gewonnen. Slechts 15 tot 20 procent van de diamanten die nu gevonden worden is geschikt om in een sieraad te verwerken. Het delven van diamant is ondanks alle moderne technieken nog altijd zeer gecompliceerd. Naast zijn zeldzaamheid bepaalt dit de hoge waarde van de diamant. Er moet gemiddeld iets meer dan zes ton ruw gesteente verwerkt worden om één gram ruwe diamant te winnen. Na het slijpen van de diamant ontstaat de unieke, aantrekkelijke flonkering.

 

Edelstenen

Diamant is de hardste edelsteen (hardheid 10) gecreëerd door de natuur zelf. De waarde van een diamant wordt bepaald door vier factoren; de vier C's.

Cut, het slijpsel

Er zijn diverse vormen waarin een diamant geslepen kan worden. De meest bekende is het briljantslijpsel: de briljant is rond en de steen heeft 57 facetten. De stenen worden zo geslepen dat de schittering optimaal is. Er zijn nog veel meer mogelijkheden, zo bestaat er bv. ook een roos- of antiekslijpsel. Een fantastisch mooi slijpsel is de 'ice-flower', een ronde diamant met aan beide zijden strakke facetten die eindigen in een punt, waardoor er een prachtige schittering ontstaat. Veel voorkomende slijpsels zijn: Briljant, ovaal, carré, princes, navette en baquette.

Carat, het gewicht

Het gewicht van een edelsteen wordt uitgedrukt in karaten. De naam karaat is afkomstig van "Ceratonia Siliqua", wat Grieks is voor Johannesbroodboom. De zaadjes in de vrucht van deze boom wegen ca. 200 milligram en werden vroeger als gewichtjes gebruikt. Een karaat is 200 milligram, er gaat dus 5 karaat in een gram. Een karaat wordt verdeeld in 100 puntjes. Als u bv. een steen heeft van 10 puntjes is dat 0.10 ct.

Colour, de kleur

Diamant wordt in diverse kleuren gevonden, van lichtgeel tot kanariegeel, lichtblauw, groen, rose en rood. De natuurlijk gekleurde diamanten zijn erg zeldzaam en sinds het eind van de 20e eeuw erg kostbaar. Verder worden er veel kleurloze gevonden, wat ook wel wit wordt genoemd. Deze 'witte' stenen kunnen verschillende tinten hebben. Deze tinten zijn internationaal benoemd en worden door de diverse laboratoria gebruikt bij het certificeren van diamanten.

Clarity, de zuiverheid

Gedurende het kristallisatieproces van een diamant kunnen er andere mineralen in de buurt zijn die tijdens de kristallisatie in de steen worden ingesloten. Dat kunnen andere stenen zoals bv. granaat zijn, maar ook reeds gekristalliseerde diamantkristalletjes. Dit worden insluitsels genoemd. De hoeveelheid insluitsels in een diamant bepaalt de zuiverheid van de steen.

Confidence, de 5de C

Onder juweliers en goudsmeden wordt ook nog een 5de C gehanteerd. Deze staat voor Confidence oftewel vertouwen. Een diamant bezit geen goedgekeurd merk of label waaraan de klant kan aflezen of de diamant echt is. Diamanten met een gewicht van 0.50 ct. of hoger gaan over het algemeen wel gepaard van een certificaat die is opgesteld door één van de gerenommeerde laboratoria. Voor kleinere stenen is dit certificeren onrendabel omdat het een prijzig proces is en dit de steen verhoudingsgewijs te duur maakt.

Copyright © Relou Sieraden 2011 - 2021. Alle rechten voorbehouden.