Relou

SIERADEN

Get Adobe Flash player

In het nieuws

Sierkunstenaar stelt huis open. Ringen en oorbellen in De Glind


Dertig kunstenaars doen op 16 en 17 mei mee aan de eerste Kunstroute door de gemeente Barneveld. In deze wekelijkse rubriek worden de kunstenaars voorgesteld. Vandaag edelsmid Geert-Jan Relou van Relou Sieraden Design.

DOOR MIEKE GARDENIER
Geert-Jan aan het werk

Edelsmid Geert-Jan Relou werkt achter zijn werkbank met de mondblaasbrander. FOTO: MIEKE GARDENIER

DE GLIND - Geert-Jan Relou, gediplomeerd goud- en zilversmid, heeft zijn werkkamer wel vaker opengesteld voor publiek. Ook aan de aankomende Kunstroute gaat hij enthousiast meewerken. "Ik vind het leuk om te doen, omdat ik de mensen dan wegwijs kan maken in de wereld van het sieraad."
In zijn werkkamer aan de Glindhorst 8 staan verschillende metaalbewerkingmachines en natuurlijk zijn werkbank. Voorzichtig polijst Geert-Jan een zilveren ring, een eigen ontwerp van de sieradenmaker. "Ik maak sieraden die bij een standaard juwelier niet in de toonbank liggen", vertelt hij. "Maar ik probeer er wel op te letten dat de sieraden draagbaar zijn. Dus dat de speld van een broche bijvoorbeeld geen grote gaten in de kleding maakt."

De bezoeker zal tijdens de Kunstroute vooral ringen, halssieraden en oorbellen gaan zien in de vitrines van Geert-Jan. "Aparte zilveren en gouden ringen bijvoorbeeld, met zandreliëf of bladeren."

De goudsmid is tijdens de open dag gewoon aan het werk en bezoekers kunnen vragen stellen.
Gezeten achter de werkbank gaat de smid verder met zijn werk. Met een mondblaasbrander verhit hij een ring. "Ik maak zelf sieraden, maar verricht ook reparaties, ook in opdracht van juweliers. Alles wat gevraagd wordt, maak ik. Denk aan trouwringen en geboortebekers", zegt de goudsmid, die nu al bijna tien jaar dit bijzondere beroep beoefent.
Goud en zilver zijn de metalen waar de edelsmid mee werkt. "Sieraden van goud en zilver hebben toch een bepaalde uitstraling. En al mijn sieraden worden met de hand gemaakt."
Op de vraag of Geert-Jan nu eigenlijk een juwelier of kunstenaar is, weet hij direct antwoord te geven. "Het oude woord voor edelsmid is sierkunstenaar. Dat zegt genoeg."

 

Bron : Barneveld Vandaag 5 maart 2008

Copyright © Relou Sieraden 2011 - 2018. Alle rechten voorbehouden.