Relou Sieraden

In het nieuws

Sierkunstenaar stelt huis open. Ringen en oorbellen in De Glind


Dertig kunstenaars doen op 16 en 17 mei mee aan de eerste Kunstroute door de gemeente Barneveld. In deze wekelijkse rubriek worden de kunstenaars voorgesteld. Vandaag edelsmid Geert-Jan Relou van Relou Sieraden Design.

DOOR MIEKE GARDENIER
Geert-Jan aan het werk

Edelsmid Geert-Jan Relou werkt achter zijn werkbank met de mondblaasbrander. FOTO: MIEKE GARDENIER

DE GLIND - Geert-Jan Relou, gediplomeerd goud- en zilversmid, heeft zijn werkkamer wel vaker opengesteld voor publiek. Ook aan de aankomende Kunstroute gaat hij enthousiast meewerken. "Ik vind het leuk om te doen, omdat ik de mensen dan wegwijs kan maken in de wereld van het sieraad."
In zijn werkkamer aan de Glindhorst 8 staan verschillende metaalbewerkingmachines en natuurlijk zijn werkbank. Voorzichtig polijst Geert-Jan een zilveren ring, een eigen ontwerp van de sieradenmaker. "Ik maak sieraden die bij een standaard juwelier niet in de toonbank liggen", vertelt hij. "Maar ik probeer er wel op te letten dat de sieraden draagbaar zijn. Dus dat de speld van een broche bijvoorbeeld geen grote gaten in de kleding maakt."

De bezoeker zal tijdens de Kunstroute vooral ringen, halssieraden en oorbellen gaan zien in de vitrines van Geert-Jan. "Aparte zilveren en gouden ringen bijvoorbeeld, met zandreliëf of bladeren."

De goudsmid is tijdens de open dag gewoon aan het werk en bezoekers kunnen vragen stellen.
Gezeten achter de werkbank gaat de smid verder met zijn werk. Met een mondblaasbrander verhit hij een ring. "Ik maak zelf sieraden, maar verricht ook reparaties, ook in opdracht van juweliers. Alles wat gevraagd wordt, maak ik. Denk aan trouwringen en geboortebekers", zegt de goudsmid, die nu al bijna tien jaar dit bijzondere beroep beoefent.
Goud en zilver zijn de metalen waar de edelsmid mee werkt. "Sieraden van goud en zilver hebben toch een bepaalde uitstraling. En al mijn sieraden worden met de hand gemaakt."
Op de vraag of Geert-Jan nu eigenlijk een juwelier of kunstenaar is, weet hij direct antwoord te geven. "Het oude woord voor edelsmid is sierkunstenaar. Dat zegt genoeg."

 

Bron : Barneveld Vandaag 5 maart 2008

Papa aan het woord na bedtijd.

Het gezegde luidt ‘toon mij je boekenkast en ik zeg je wie je bent’. Barneveld Vandaag neemt een kijkje in de boekenkast van bekende en minder bekende personen in de regio en ontdekt samen met de eigenaar wat de boeken over hem of haar vertellen.

Vandaag: edelsmid Geert-Jan Relou en zijn zoon Aymé.

Geert-Jan en Aymee bij de boekenkast
Edelsmid Geert-Jan Relou deelt zijn boekenkast met zijn zoontje Aymé. (foto: Elly Mulder)

In huize Relou zit zoon Aymé al vol spanning te wachten op wat komen gaat, want waarom zou alleen papa vertellen over zijn boeken. Aymé heeft immers minstens zulke mooie exemplaren.

Op de vraag wat voor boeken hij allemaal heeft antwoordt hij nog wat verlegen: “Jip en Janneke”.

“En wat nog meer dan?”, spoort zijn moeder aan. “Ik ga het wel even pakken”, reageert Aymé. En daarmee is het hek van de dam. Het ene na het andere boek wordt uit de kast gepakt en getoond. Uiteraard mét de nodige toelichting. Dinsdag is ‘oma-dag’, en dan leest oma voor uit ‘Van Oma mag dat wel’, van Carry Slee met prachtige illustraties van Dagmar Stam.

Verder volgen nog ‘Bloot?!’ van Ellen van Liebergen, wederom geïllustreerd door Dagmar Stam; ‘Bas ga je mee’, ook van Dagmar Stam; ‘Ze lopen gewoon met me mee…’ van Margaret Mahy en – wie heeft ze niet gelezen – de avonturen van Nijntje. Aymé vindt het duidelijk prachtig om voorgelezen te worden en laat maar wát graag de prachtige plaatjes in de boeken zien. Maar dan is het bedtijd voor hem en komt Geert-Jan aan het woord. Nog lachend om het enthousiasme van zijn zoon vertelt Geert-Jan dat de kinderboeken momenteel wel de hoofdmoot vormen. “Het is ’s avonds Jip en Janneke en dat soort dingen. En dan lees ik nog eens een krant en wil ik ook nog achter die werkbank zitten. Dus wat betreft echt boeken lezen is het momenteel heel wat rustiger dan het ooit was.” Geert-Jan vertelt dat hij begon te lezen toen hij een jaar of 13 was. Hij was lid van de bibliotheek en vond vooral detectives erg leuk.

Geert-Jan: “Ik las het liefst spannende boeken, zoals van Stephen King bijvoorbeeld. Maar later kreeg ik ook wel ander boeken cadeau die ik ging lezen, dus dan verdwijnt het ene genre weer naar de achtergrond en probeer je weer eens wat anders.

Zo heb ik twee jaar geleden nog Toon Kortooms’ ‘Beekman en Beekman’ gelezen. Verschrikkelijk eigenlijk, maar ik kom oorspronkelijk uit de buurt waar het verhaal zich afspeelt, dus dan spreekt je dat aan. Maar ik vind Stephen King nog steeds heel leuk om te lezen hoor. En wat ik zeker nog eens wil lezen is: ‘Het verdriet van België’ van Hugo Claus. Ik ben daar ooit in begonnen, maar heb het nooit uitgelezen. Dus dat wil ik nog een keer oppakken, want dat maakte toch wel indruk op me. Ik had het boek destijds van iemand geleend, maar het staat nu op m’n verlanglijstje.”

De boekenkast van Geert-Jan is verder heel divers. Er staan kookboeken, fotoboeken en verschillende kunstboeken met werk van onder meer edelsmid Anneke Schat, Pablo Picasso en Alberto Giacometti, een beeldhouwer die hele iele bronzen beelden maakt. Geert-Jan zegt het erg leuk te vinden om die verschillende kunstvormen te bekijken.

“Veel kijkboeken dus”, concludeert Geert-Jan. “De leesboeken zijn wat op de achtergrond geraakt. Het is nu alleen voorlezen.”

Personalia:
Naam: Geert-Jan Relou
Woonplaats: De Glind
Leeftijd: 43 jaar
Burgerlijke staat: getrouwd met Patricia
Kinderen: Aymé (bijna 4) en Etienne (bijna 1)
Beroep: edelsmid en parttime medewerker technische groothandel
Hobby’s: fietsen, Nijmeegse 4-daagse, tennis, fotograferen, vissen en sieraden maken

Bron: Barneveld Vandaag, 28 oktober 2010

Copyright © Relou Sieraden 2011 - 2021. Alle rechten voorbehouden.